Berg en Nete is een intergemeentelijk samenwerkingsverband in de vorm van een projectvereniging. De projectvereniging telt 3 gemeenten: Berlaar, Heist-op-den-Berg en Nijlen. De projectvereniging telt 1 deelwerking, met name rond onroerend erfgoed (intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst, kortweg IOED).
De projectvereniging werd op 9 januari 2017 opgericht voor de periode 2017-2019, daarna verlengd voor de periode 2020-2025. De projectvereniging kan opeenvolgende keren opnieuw verlengd worden voor een periode van maximum 6 jaar, indien dit de unanieme wil is van de deelnemende gemeenten. Tijdens die periode is geen uittreding mogelijk. De projectvereniging moet opnieuw worden verlengd door de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten voor de periode tot en met 2026.
Voor de werking van de IOED ontvangt Berg en Nete een werkingssubsidie van de Vlaamse overheid. Die werkingssubsidies worden telkens toegekend voor een periode van 6 jaar. De huidige werkingssubsidies van de Vlaamse overheid loopt tot en met 2026.
Werkingssubsidies om verder intergemeentelijk samen te werken rond onroerend erfgoed voor de periode 2027-2032 moeten begin 2026 worden aangevraagd. Die aanvragen moeten in principe conform de referentieregio’s zijn.
De statuten van de projectvereniging moeten aangepast worden in het kader van de verlenging en in het kader van een opmerking van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Het ABB merkte namelijk op dat de jaarrekening samen met het verslag van de accountant en het activiteitenverslag jaarlijks ter goedkeuring (en niet ter kennisgeving) moet voorgelegd worden aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. Concreet gaat het om een aanpassing van artikels 5 en 15 van de statuten. De raad van bestuur van Berg en Nete keurde de aangepaste statuten goed op 10 december 2024.
De projectvereniging wordt geleid door een raad van bestuur waarvan de leden benoemd worden door de deelnemende gemeenten. Voor alle leden van de raad van bestuur wordt ook een vaste plaatsvervanger aangeduid.
De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde leden en uit leden met raadgevende stem. Elke gemeenteraad vaardigt één stemgerechtigd lid af naar de raad van bestuur, zijnde een burgemeester, een schepen of een gemeenteraadslid verkozen op een lijst waarvan de verkozenen deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen. De voorzitter wordt gekozen uit de stemgerechtigde leden. Elk stemgerechtigd lid beschikt over slechts één stem. Daarnaast duidt elke deelnemende gemeente één afgevaardigde aan als lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigden zijn steeds raadsleden in de deelnemende gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.
De bestuurders worden benoemd voor de duur van de projectvereniging, maar zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat of tot het ogenblik van de algehele vernieuwing van de gemeenteraden.
De lokale besturen betalen jaarlijks een dotatie aan de projectvereniging voor de deelwerkingen waarvoor ze bij de projectvereniging aangesloten zijn. Die dotaties worden als volgt berekend voor onroerend erfgoed (IOED Berg en Nete): 0,20 euro per inwoner + 1.500 forfaitair
De gemeenteraad keurt de verlenging van de projectvereniging Berg en Nete voor de periode tot en met 2026.
De gemeenteraad bevestigt de bestaande engagementen binnen de deelwerking onroerend erfgoed (IOED).
De gemeenteraad keurt de gewijzigde statuten van de projectvereniging goed, zoals opgenomen in bijlage.
De gemeenteraad koos reeds een afvaardiging voor de raad van bestuur van de projectvereniging Berg en Nete in de gemeenteraad van 21 januari 2025:
Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de projectvereniging Berg en Nete.
De gemeenteraad beslist om na 2026 uit te treden uit de projectvereniging Berg en Nete.