Het lokaal bestuur van Berlaar heeft een algemeen nood- en interventieplan (ANIP). Dat plan bevat maatregelen om tijdens een noodsituatie in de gemeente (of een noodsituatie buiten de gemeente waar inwoners van de gemeente Berlaar bij betrokken zijn) snel en efficiënt de nodige personen en diensten te alarmeren, de nodige personele en materiële middelen in te zetten en de hulpverlening te coördineren.
In het plan staan afspraken i.v.m. de coördinatie van de interventies tussen de verschillende disciplines (brandweer, politie, medische hulpverlening, logistiek en communicatie).
Eén van deze afspraken is de organisatie van een PsychoSociaal Hulpverleningsnetwerk (PSH-netwerk). Het PSH-netwerk is een structuur die voorzien wordt in het ‘Psychosociaal InterventiePlan’ (PSIP) van de FOD Volksgezondheid.
Het PSH-netwerk is een lokale structuur die onmiddellijk geactiveerd kan worden bij (dreigende) noodsituaties om de psychosociale zorg op te starten. Het netwerk bestaat meestal uit personeelsleden van het lokaal bestuur en het OCMW die zich hiervoor willen engageren.
Het is de bedoeling dat dit netwerk in eerste instantie kan voorzien in:
Hiervoor dienen volgende taken opgenomen te worden:
Het PSH-netwerk staat er echter niet alleen voor. In een tweede fase wordt bij een noodsituatie ook de dienst ‘Dringende Sociale Interventie’ (DSI) van het Rode Kruis ingezet. Deze dienst bestaat uit gespecialiseerde vrijwilligers die de lokale PSH-vrijwilligers zullen bijstaan bij de psychosociale opvang van de getroffenen.
De burgemeester is belast met het opstellen van een algemeen nood- en interventieplan dat ter goedkeuring moet worden voorgelegd aan de gouverneur. De gouverneur keurt dit algemeen nood- en interventieplan goed op basis van een aantal criteria, zoals de uitvoering van een lokaal psychosociaal interventieplan.
Met het lokaal psychosociaal interventieplan wil het lokaal bestuur de taken verdelen in geval van een noodsituatie, zoals het hergroeperen van de getroffenen, hun vervoer naar een onthaalcentrum, het beheer van een onthaal- of herbergingscentrum, de registratie en de psychosociale bijstand van de getroffenen en, indien nodig, een onthaalcentrum voor verwanten.
Het lokaal psychosociaal interventieplan wordt opgesteld door de verantwoordelijke(n) van het psychosociaal hulpverleningsnetwerk in samenwerking met de noodplanningscoördinator, onder leiding van de burgemeester en de gemeentelijke veiligheidscel.
Het PSIP steunt op het bestaan, in elke gemeente, van een netwerk van psychosociale hulpverleners die moeten beschikken over werkprocedures, logistieke middelen, opleiding over het psychosociaal interventieplan, zonder noodzakelijk beroepshalve tot het crisisbeheer of de psychosociale hulpverlening te behoren.
De noodplanningscoördinator wil daarom werken aan de uitbouw van een PSH-netwerk.
De wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, artikel 8;
Het OCMW-decreet van 19 december 2008;
Het koninklijk besluit van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen, artikel 3;
De omzendbrief DGH/2017/D2/Psychosociaal interventieplan van 25 juli 2017;
De omzendbrief van 14 mei 2024 betreffende het koninklijk besluit van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning;
De raad gaat akkoord met de oprichting van een psychosociaal hulpverleningsnetwerk voor gemeente Berlaar.
Het netwerk wordt samengesteld uit lokale psychosociale hulpverleners, namelijk interne personeelsleden van het lokaal bestuur die zich hiervoor vrijwillig engageren.