Terug
Gepubliceerd op 19/05/2021

2021_MV_00064 - Mondelinge vraag van raadslid Giel Van de Zande: Voorstel tot invoeren van lokale burgerparticipatie ‘Right to Challenge’

Gemeenteraad
di 18/05/2021 - 20:00 Digitaal via Teams
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Walter Horemans; Rudy Nuyens; Lies Ceulemans; Ingeborg Van Hoof; Stefaan Lambrechts; Suzy Put; Jan Hendrickx; Willy Beullens; Koen Kerremans; Dirk Aras; Geert Fierens; Wim Kelber; Thomas Wellens; Brend Van Ransbeeck; Hanne Cuypers; Guy Staes; Giel Van de Zande; Nathan Rijnders; Leen Vervoort; Anja Neels, algemeen directeur

Afwezig

test raadslid

Verontschuldigd

Nadine Boekaerts; Julie Cools

Secretaris

Anja Neels, algemeen directeur

Voorzitter

Walter Horemans
2021_MV_00064 - Mondelinge vraag van raadslid Giel Van de Zande: Voorstel tot invoeren van lokale burgerparticipatie ‘Right to Challenge’ 2021_MV_00064 - Mondelinge vraag van raadslid Giel Van de Zande: Voorstel tot invoeren van lokale burgerparticipatie ‘Right to Challenge’

Motivering

Indiener(s)

Giel Van de Zande

Tijdstip van indienen

do 13/05/2021 - 22:18

Toelichting

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers, wil meer vernieuwing in lokale burgerparticipatie. Met 'Right to Challenge' geeft het lokaal bestuur burgers, verenigingen en lokale ondernemers de ruimte om initiatief te tonen en taken van het bestuur over te nemen die ze zelf beter, sneller, slimmer of goedkoper kunnen uitvoeren.

Het bestuur kan de taken of domeinen perfect aflijnen zoals het  onderhouden van openbaar groen of een plaatselijke speeltuin of het organiseren van activiteiten voor eenzame buurtbewoners. Het lokaal bestuur stelt deze criteria en vereisten vooraf vast in een reglement.

Het lokaal bestuur kan naast de prijs ook de kwaliteit, het bereik of de creativiteit vooropstellen. Het right to challenge, ook wel ‘uitdaagrecht’ of ‘recht om uit te dagen’ genoemd, betekent niet dat burger en bestuur tegenover elkaar staan of in concurrentie treden, maar juist dat burgers ruimte krijgen om actief met het bestuur samen te werken aan een betere lokale samenleving.

Het Agentschap Binnenlands Bestuur schreef een online inspiratiegids met een stappenplan, voorbeelden en concrete handvaten om met Right to Challenge aan de slag te gaan in Vlaanderen.

Wij willen dat het Right to Challenge ook in Berlaar opgestart wordt om op die manier de bewoners meer te betrekken bij het beleid.

Bespreking

Antwoord

Burgemeester Walter Horemans antwoordt:

Het ‘Right to Challenge’ werd inderdaad recent ook in Vlaanderen geïntroduceerd. We willen in eerste instantie graag bekijken hoe dit in de praktijk verder evolueert en hoe de experimenten die VVSG zal begeleiden verlopen. Maar initiatieven die bepaalde zaken in onze gemeente kunnen verbeteren, burger en overheid korter bij elkaar kunnen brengen en vooral ook meer (wederzijds) inzicht geven in een aantal processen, willen we steeds in overweging nemen.

Zoals reeds aangegeven, geloven we dat bepaalde participatieprocessen waarde kunnen hebben. Maar tegelijkertijd is participatie een thema waar we allemaal nog stappen in zullen moeten zetten, zowel wij als overheid als de inwoners.

In het kader van het participatieproces rond de heraanleg van de Markt lanceerden we recent ons Citizenlab-platform. De eerste resultaten doen ons alvast plezier, inwoners lijken de weg naar dit platform te vinden. Dit platform heeft alleszins de mogelijkheid om het ‘Right to Challenge’ te integreren.

Het ‘Right to Challenge’ biedt de mogelijkheid om een aantal zaken anders aan te pakken. We willen daarvoor openstaan, maar moeten dan ook in Berlaar voor een duidelijk kader zorgen. We vragen daarom in eerste instantie om ons de tijd te geven om de experimenten van VVSG af te wachten en dit intern verder te bekijken.

di 18/05/2021 - 14:26

Bijlagen