Terug
Gepubliceerd op 17/03/2021

2021_MV_00041 - Mondelinge vraag van raadslid Giel Van de Zande: Wifi4EU locaties

Gemeenteraad
di 16/03/2021 - 21:00 Raadszaal gemeentehuis
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Walter Horemans; Rudy Nuyens; Lies Ceulemans; Nadine Boekaerts; Ingeborg Van Hoof; Stefaan Lambrechts; Suzy Put; Jan Hendrickx; Willy Beullens; Koen Kerremans; Dirk Aras; Geert Fierens; Wim Kelber; Thomas Wellens; Brend Van Ransbeeck; Hanne Cuypers; Guy Staes; Giel Van de Zande; Nathan Rijnders; Leen Vervoort; Julie Cools; Anja Neels, algemeen directeur

Secretaris

Anja Neels, algemeen directeur

Voorzitter

Walter Horemans
2021_MV_00041 - Mondelinge vraag van raadslid Giel Van de Zande: Wifi4EU locaties 2021_MV_00041 - Mondelinge vraag van raadslid Giel Van de Zande: Wifi4EU locaties

Motivering

Indiener(s)

Giel Van de Zande

Tijdstip van indienen

do 11/03/2021 - 17:48

Toelichting

Wat is de huidige status van het Wifi4EU project?

Welke locaties zijn er gekozen?

Komen publieke parken in aanmerking?

Hoeveel AP's (access points) zal de gemeente inrichten?

Wat zijn de belangrijkste criteria voor het plaatsen van een AP?

Bespreking

Antwoord

Schepen Willy Beullens antwoordt:

In bijlage vinden jullie het excel-bestand terug dat ik destijds voorgesteld heb. Hou rekening dat dit budgetoffertes zijn en geen definitieve offertes. De werkelijke kostprijs kan nog hoger liggen.

Conclusie: Wifi4EU is geen gratis wifi, maar gesubsidieerd voor 15000 € voor installatiekosten alleen. De recurrente kosten (connectiviteit, onderhoud, SLA’s, …) zitten hier niet bij in en die wegen door op het totale budget. Men zou dit goed kunnen verantwoorden als er naast de jaarlijkse evenementen ook bijkomende smart city-toepassingen zou inzetten. CityMesh heeft hier verschillende voorbeelden voor aangehaald;

- metingen van hotspots (qua drukte en verkeer)

- metingen van waterstanden

- controle van rioleringssystemen

- beheer van vuilbakken

- inzetten van drones boven het grondgebied ter assistentie van hulp- en veiligheidsdiensten

- metingen van luchtkwaliteit en weersomstandigheden

- beheer van verkeerslichten

- remote camerasystemen

- monitoring van voetbalstadions

- beheer van parkingcamera’s

- toepassingen met GPS tracking (zoals ANPR-camera’s)

- sturing van licht- en geluidsinstallaties

 

Rekening houdend dat de toepassingen die als voorbeeld dienen ook nog extra kosten met zich meebrengen. Het bestuur is in het verhaal gestapt als zijnde “gratis” wifi, maar dat blijkt dus na rondvraag niet geval te zijn.

Er zijn behoorlijke investeringen nodig en er zijn momenteel geen concrete plannen/vragen omtrent smart city-toepassingen.

Om een voorbeeld van enkele gerealiseerde projecten te geven:

https://www.vlaio.be/nl/andere-doelgroepen/city-things-slimme-steden-en-gemeenten/city-things

https://www.voka.be/nieuws/uitgelicht-7-smart-city-toepassingen

 

Praktisch gezien komt vaak hetzelfde naar voor bij presentaties van besturen die dit al toegepast hebben:

Zorg dat je interne organisatie goed georganiseerd is en klaar is voor verdere digitalisering. Dit is de basis van goede opvolging en ondersteuning van de bevolking. Zonder de ondersteuning riskeer je frustraties op te wekken naar de bevolking toe en mis je het doel van de digitalisering. De werking moet praktisch en transparant zijn en mag niet te technisch worden voor diegene die het gebruiken.

Ingebruikname van de berlaar-app is al een eerste goede stap in die richting. Mogelijk gaan er vanuit die piste vragen en noden ontstaan.

 

Een ander tegenargument: Is de dekking van 5G mogelijk niet voldoende voor wat er initieel gepland was qua dekking van wifi voor evenementen?

 

We kunnen nog altijd instappen in Wifi4EU, maar er zal budget voor moeten zijn en voldoende reserve voor eventuele uitbreidingen die niet ingecalculeerd kunnen worden.

Voor een gemeente als Berlaar lijkt me het verstandig om zulke projecten op te zetten in samenwerking met omliggende gemeenten die dezelfde noden/vragen hebben en zo kostendelend kunnen werken.

 

Om maar zelf een voorbeeld te geven, zou je een project omtrent de N10 kunnen starten om te meten hoeveel fietsers en voetgangers oversteken en bij drukte de snelheid aan die knooppunten kunnen aanpassen naar zone 30 met flitscamera’s of slimme verkeerslichten die een vlotte transitie garanderen, maar ook verkeersremmend werken. Dat zou iets kunnen zijn waarbij je verschillende gemeenten betrekt en zwarte punten op de N10 in kaart brengt.

Dit voorbeeld is fictief, want ik weet niet of hier draagkracht kan zijn bij de andere gemeenten en of dit binnen de mogelijkheden van de gemeente vallen of niet.

 

Je zou inderdaad Wifi4EU kunnen gebruiken als smart city-toepassing in parken en natuurgebieden in theorie, maar dan riskeer je wel storende elementen te integreren zoals masten, electriciteitskasten en kabels. Hou er rekening mee dat wifi-toepassingen altijd nood hebben aan infrastructuur en bekabeling en dit wordt makkelijker gecamoufleerd in een stedelijke omgeving.

(zie ook bijlage)

di 16/03/2021 - 14:55

Bijlagen