Terug
Gepubliceerd op 24/02/2021

2021_MV_00036 - Mondelinge vraag van raadslid Giel Van de Zande: Werkloosheid aanpakken voordat ze begint

Gemeenteraad
di 23/02/2021 - 20:00 Raadszaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Walter Horemans; Rudy Nuyens; Lies Ceulemans; Nadine Boekaerts; Ingeborg Van Hoof; Stefaan Lambrechts; Suzy Put; Jan Hendrickx; Willy Beullens; Koen Kerremans; Dirk Aras; Geert Fierens; Wim Kelber; Thomas Wellens; Brend Van Ransbeeck; Hanne Cuypers; Guy Staes; Giel Van de Zande; Nathan Rijnders; Leen Vervoort; Julie Cools; Anja Neels, algemeen directeur

Secretaris

Anja Neels, algemeen directeur

Voorzitter

Walter Horemans
2021_MV_00036 - Mondelinge vraag van raadslid Giel Van de Zande: Werkloosheid aanpakken voordat ze begint 2021_MV_00036 - Mondelinge vraag van raadslid Giel Van de Zande: Werkloosheid aanpakken voordat ze begint

Motivering

Indiener(s)

Giel Van de Zande

Tijdstip van indienen

do 18/02/2021 - 22:46

Toelichting

Dat de coronacrisis voor werkloosheid zal zorgen staat voor veel economen vast, het is dan ook om de impact van de crisis te verzachten dat alle Belgische regeringen maatregelen hebben getroffen. Volgens velen heeft dit een positief effect, de werkloosheid in Vlaanderen is dan ook maar met 4.8% gestegen t.o.v. januari 2020 (Bron: Arvastat)

Berlaar doet het echter niet zo goed, bij ons is de werkloosheid niet met 4.8% gestegen maar met 12.7% t.o.v. januari 2020. Vooral de sterke stijging bij laag en midden geschoolde, vrouwen, 55+ers en mensen tussen 25 en 39 baart ons zeer veel zorgen!

Het is dus tijd om nieuwe frisse maatregelen te treffen om mensen opnieuw aan het werk te krijgen.

De gemeente Lanaken heeft -om een gelijkaardig probleem aan te pakken- een app laten ontwikkelen om bedrijven en jongeren die opzoek zijn naar werkervaring in de vorm van stages te koppelen. Uit onderzoek blijkt dat het snel vergaren van werkervaring essentieel is voor het hebben van een goede carrière en langdurige tewerkstelling. 

Aangezien Berlaar maar een kleine gemeente is met een beperkt budget snappen wij dat een dergelijke app alleen voor onze gemeente laten ontwikkelen te duur gaat zijn.

We vragen wel om de volgende pistes verkennen:

- Vragen in de juiste intercommunale overlegorganen of andere gemeente en steden de kosten voor een dergelijke app willen delen.

- Verkennen of dit kan opgenomen worden in de Balderapp die ook gepland is. 

Bespreking

Antwoord

Schepen Nadine Boekaerts antwoordt:

Voor de app van gemeente Berlaar zijn we ingestapt op het voorstel van Onze Stads App (die ook onder de vleugels van Cipal/GreenValley zitten). De gemeentelijke app van Lanaken is dezelfde app, dus ook via Onze Stads App.

Op de website van Lanaken blijkt dat zij voor deze functie een bijkomende app ontwikkeld hebben en dat deze functie dus niet geïntegreerd werd in die gemeentelijke app. Onze Stads App breidt de app regelmatig uit met nieuwe functies, dus we sluiten zeker niet uit dat deze functie in latere fases kan toegevoegd worden aan de app. We willen die mogelijkheid dus bekijken, maar op korte termijn zal die functie al zeker niet kunnen worden toegevoegd.

di 23/02/2021 - 17:15

Bijlagen