Terug
Gepubliceerd op 24/02/2021

2021_MV_00023 - Mondelinge vraag van raadslid Wim Kelber: SVA SCHOOLGEBOUW MISSTRAAT EN COMPENSATIEREGELING

Gemeenteraad
di 23/02/2021 - 20:00 Raadszaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Walter Horemans; Rudy Nuyens; Lies Ceulemans; Nadine Boekaerts; Ingeborg Van Hoof; Stefaan Lambrechts; Suzy Put; Jan Hendrickx; Willy Beullens; Koen Kerremans; Dirk Aras; Geert Fierens; Wim Kelber; Thomas Wellens; Brend Van Ransbeeck; Hanne Cuypers; Guy Staes; Giel Van de Zande; Nathan Rijnders; Leen Vervoort; Julie Cools; Anja Neels, algemeen directeur

Secretaris

Anja Neels, algemeen directeur

Voorzitter

Walter Horemans
2021_MV_00023 - Mondelinge vraag van raadslid Wim Kelber: SVA SCHOOLGEBOUW MISSTRAAT EN COMPENSATIEREGELING 2021_MV_00023 - Mondelinge vraag van raadslid Wim Kelber: SVA SCHOOLGEBOUW MISSTRAAT EN COMPENSATIEREGELING

Motivering

Indiener(s)

Wim Kelber

Tijdstip van indienen

do 18/02/2021 - 22:03

Toelichting

In de laatste commissie Klimaat en Natuur d.d.  2 februari 2021 werd er melding gemaakt door de

deskundige van teveel gekapte bomen bij de bouw van de nieuwe school te Berlaar- Station. Ik was

verwonderd dat we dit in de varia rubriek per ongeluk moesten vernemen. Niemand kon

antwoorden op de door mij gestelde vragen, daarom stel ik graag onderstaande vragen.

Wanneer werd de SVA afgeleverd voor het schoolproject ? Hoe veel bomen moesten verdwijnen in

functie van de nieuwbouw ? Welke compenstiemaatregelen werden opgenomen in de vergunning?

Hoeveel bomen zijn er meer verdwenen dan vermeld in de oorspronkelijke aanvraag ?

Heeft de Lokale Politie P.V. opgemaakt of een bouwmisdrijf vastgesteld ?

Waarom kan men dit nergens terugvinden in een S.C. ?

Op wiens vraag ging de politie ter plaatse ? Op vraag van het gemeentebestuur ?

Bespreking

Antwoord

Burgemeester Walter Horemans antwoordt:

De bouwvergunning werd afgeleverd op 16 mei 2019, onder dossiernummer OMG/SH/0130 met voorwerp lagere school Misstraat 64 uitbreiden. Deze aanvraag bevat naast de uitbreiding ook het kappen van 10 bomen. De aanvrager stelt een compensatie van 2 bomen voorop. Tijdens de evaluatie van dit dossier werd de landschappelijke en ecologische waarde van deze omgeving benadrukt, een lokale biotoop. Gezien de schoolomgeving moest er net extra ingezet worden op klimaat robuustheid en vergroeningskansen, daarom werd er opgelegd om minimaal te compenseren met 6 inheemse, standplaatsgeschikte bomen i.p.v. de vooropgestelde 2 bomen. Wanneer zij op het perceel 6 bomen kunnen laten uitgroeien tot toekomstbomen dan zal dit een meerwaarde bieden naar de leerlingen en de omgeving. Een beperkt aantal grote bomen zal meer voordelen hebben dan de kleinere exemplaren. Zo is hun bladmassa groter waardoor ze meer verdampen en schaduw geven en dus voor de nodige verkoeling zorgen. Ze houden ook meer fijn stof en CO2 vast en produceren meer zuurstof. Ze bieden ook meer leefruimte en voedsel voor allerlei organisme en zijn een meerwaarde naar de omgeving.

De werken zijn gestart met het bouwrijp maken van het perceel en dus het uitvoeren van de noodzakelijke vellingen, tijdens deze activiteiten hebben we melding ontvangen van bezorgde buurtbewoners vanuit de Pastoor Praillestraat. Medewerkers van de politiezone Berlaar Nijlen kwamen ter plaatse en stemde de vooropgestelde werken af met de dienst omgeving. In samenspraak met de aannemer Lauwreys werden ter plaatsen nog enkele (3 bomen (wilg en berk)) met een beperkte stamomtrek verwijderd dewelke in slechte conditie verkeerde, en waarvan reeds één was afgestorven. Verder werd uitvoering gegeven aan de vooropgestelde vergunning, er werd dus geen proces verbaal opgemaakt. In relatie tot de vooropgestelde uitbreiding van de school diende er noodzakelijk groen te verdwijnen, dit zal gecompenseerd worden door de 6 vooropgestelde toekomstbomen. Op termijn zijn er ook mogelijkheden om extra bomen aan te planten in de ruimere omgeving bv. de groenzone De Bossen.

Deze case maakt duidelijke dat er nog meer moet ingezet worden op het beschermen van bestaand groen, zo dient er vanaf de aanvraag meer aandacht te worden besteed aan de aanwezige bomen en dienen ze ik kaart te worden gebracht (soort- en omtrek). Het verschil in bestaande en nieuwe toestand moet duidelijk zijn voor de evaluatie en controle bij uitvoering. Vergunnen is één maar controle ter plaatse is ook een belangrijk gegeven, hiervoor moet natuurlijk capaciteit beschikbaar zijn.  

Momenteel worden enkel nog dossiers geagendeerd op het schepencollege waarvoor de hoge raad voor herstelbeleid een vordering dient in te leiden, de herstelvordering dient te worden ingesteld door het schepencollege. Andere handhavingsdossiers worden rechtstreeks besproken met de bevoegde schepenen en worden uitgevoerd/opgevolgd door IGEMO (IGOHC).

di 23/02/2021 - 16:58

Bijlagen