Het verslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 januari 2021 vind je terug als bijlage.
Het zittingsverslag van deze vergadering werd vervangen door een audio-opname, welke beschikbaar is op https://channel.royalcast.com/berlaar/#!/berlaar/20210119_2
De live-stream was te bekijken op de website van Berlaar https://www.berlaar.be/producten/raadszittingen en kan nog steeds geraadpleegd worden.
De raad dient dit conform het Decreet Lokaal Bestuur goed te keuren.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van 19 januari 2021 goed.
Dit protocol heeft tot doel afspraken te maken omtrent het beschreven overleg (zie protocol) tussen onze maatschappelijk werkers van de sociale dienst en de partners teneinde te voldoen aan de bepalingen van artikel 458 ter van het Strafwetboek zodat men bij dit protocol relevante informatie met elkaar kunnen delen zonder zich strafbaar te maken aan enige schending van het beroepsgeheim.
Dit protocol heeft tot gevolg dat deze partners alle voor het overleg relevante informatie, ook die informatie die zonder dit protocol onder de bescherming van het door artikel 458 van het Strafwetboek bedoeld beroepsgeheim van de betrokken partner(s) zou ressorteren, vrijelijk met elkaar kunnen delen tijdens het overleg, overeenkomstig de hierna te bepalen finaliteit en modaliteiten van het overleg én dit op een wijze die rekening houdt met het gegevensbeschermingsrecht. Zulke tijdens het overleg door een partner gedeelde informatie, die onder het beroepsgeheim van die partner zou ressorteren, geniet vanaf de informatiedeling via het overleg van de plicht tot geheimhouding door de andere partners die er via het overleg kennis van kregen. Deze informatiedeling behoeft niet het voorafgaandelijk akkoord van de betrokkene(n) omtrent wie overleg wordt georganiseerd.
Keurt het protocol 458 i.k.v. de samenwerking met het FJC goed en engageert zich om dit protocol te ondertekenen.
Elke erkende instelling voor schuldbemiddeling moet jaarlijks een basisregistratie van het aantal dossiers budget- en schuldhulpverlening bijhouden. Deze registratie dient om de erkenning te behouden bij SAM vzw - Steunpunt Mens en Samenleving (vroeger Vlaams Centrum voor Schuldenlast).
Het registratieformulier wordt na goedkeuring uiterlijk voor 28 februari 2021 bezorgd aan SAM vzw.
Vaststellingen:
Wanneer we de cijfers vergelijken met 2019 zien we dat het totaal aantal begeleidingen daalde. Dit heeft veel te maken met de afbouw van reeds langlopende dossiers, die doorheen de voorbije jaren met begeleiding hun financiën weer in eigen handen konden nemen.
Echter betekende deze daling geen vermindering van werklast. De dossiers met een multi-problematiek zijn, zeker door de COVID-19-pandemie, eens zo tijdrovend geworden. Veel lopende dossiers kenden door de pandemie stijgende moeilijkheden waarop ingespeeld moest worden. Door de digitalisering moet er ook nog eens stilgestaan worden bij het versterken van de capaciteiten van onze cliënten om ook digitaal hun weg naar ons te vinden.
We denken vooral dat het beleid verder moet inzetten om de meest kwetsbare mensen in onze samenleving te sensibiliseren voor de gevaren van de online wereld. Het is immer zéér makkelijk om snel schulden te creëren nu je met een simpele klik aankopen kan doen die je pas achteraf moet betalen en zelfs online leningen kan afsluiten met enkele klikken. Ook dient het beleid zeker stil te staan om kwetsbare mensen mee te krijgen in heel de digitalisering. Hiervoor zijn zeker aangepaste vormingen nodig of financiële tussenkomsten om de doelgroep die geen geld heeft om een computer/laptop/tablet aan te kopen in staat te kunnen stellen om niet achter te blijven of te vereenzamen in een tijd van beperkte contacten.
Goedkeuring van het basisregistratieformulier schuldbemiddeling (in bijlage) voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020.
Deze lijst wordt na goedkeuring bezorgd aan SAM vzw, zodoende de erkenning voor schuldbemiddeling behouden kan blijven.
Keurt het bijgevoegde basisregistratieformulier voor schuldbemiddeling voor het jaar 2020 goed.
Op de zitting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 18.06.2019 werd de laatste keer een herziening doorgevoerd van het reglement van de sociaal pedagogische toelage voor kinderen met een handicap die jaarlijks ter ondersteuning bij de bijzondere zorgen voor kinderen met een handicap wordt toegekend.
Om een toelage te ontvangen moet voldaan zijn aan drie voorwaarden:
Vanwege een recente wetswijziging op de wet van 27.02.1987 betreffende tegemoetkomingen aan personen met een handicap, is de minimumleeftijd voor een aanvraag integratietegemoetkoming of inkomensvervangende tegemoetkoming verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar. Deze leeftijdsgrens ging in op 1 januari 2021 en werkt met terugwerkende kracht tot 01.08.2020 voor personen geboren tussen 31.07.1999 en 31.07.2002.
Voorstel om de leeftijdsgrens van de sociaal pedagogische toelage te verlagen van 21 jaar naar 18 jaar met ingang van 01.01.2021. Dossiers worden niet herzien vanuit het verleden.
Onze leeftijdsvoorwaarde is gebaseerd op de minimumleeftijd voor het aanvragen van een integratietegemoetkoming of inkomensvervangende tegemoetkoming (IT/IVT), aangezien jongeren met een beperking vanaf die bepaalde leeftijd beroep kunnen doen op een uitkering, indien ze niet in staat zijn om te gaan werken.
Aangezien de leeftijdsvoorwaarde van IT/IVT daalt van 21 jaar naar 18 jaar, lijkt het een logische volgende stap om de leeftijdsvoorwaarde van onze toelage dan ook te verlagen naar 18 jaar.
20.12.2020 - Wet tot wijziging van de wet van 27 februari 1987 betreffende de tegemoetkomingen aan personen met een handicap, houdende de aanpassing van het leeftijdscriterium van 21 naar 18 jaar
Keurt de leeftijdsverlaging van 21 jaar naar 18 jaar goed voor het verkrijgen van een sociaal pedagogische toelage voor kinderen met een handicap. Het reglement wordt in die zin aangepast en opnieuw gepubliceerd.