Terug
Gepubliceerd op 20/01/2021

2021_RMW_00004 - Organisatie en participatie aan samenwerkingsverbanden - project 'Ensure' - goedkeuring

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
di 19/01/2021 - 21:00 Raadszaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Walter Horemans, Guy Staes, Geert Fierens, Nadine Boekaerts, Thomas Wellens, Rudy Nuyens, Lies Ceulemans, Brend Van Ransbeeck, Hanne Cuypers, Ingeborg Van Hoof, Wim Kelber, Stefaan Lambrechts, Suzy Put, Jan Hendrickx, Willy Beullens, Koen Kerremans, Dirk Aras, Giel Van de Zande, Nathan Rijnders, Leen Vervoort, Julie Cools, Anja Neels

Secretaris

Anja Neels

Voorzitter

Walter Horemans

Stemming op het agendapunt

2021_RMW_00004 - Organisatie en participatie aan samenwerkingsverbanden - project 'Ensure' - goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Walter Horemans, Guy Staes, Geert Fierens, Nadine Boekaerts, Thomas Wellens, Rudy Nuyens, Lies Ceulemans, Brend Van Ransbeeck, Hanne Cuypers, Ingeborg Van Hoof, Wim Kelber, Stefaan Lambrechts, Suzy Put, Jan Hendrickx, Willy Beullens, Koen Kerremans, Dirk Aras, Giel Van de Zande, Nathan Rijnders, Leen Vervoort, Julie Cools, Anja Neels
Stemmen voor 21
Rudy Nuyens, Lies Ceulemans, Thomas Wellens, Brend Van Ransbeeck, Nadine Boekaerts, Geert Fierens, Ingeborg Van Hoof, Wim Kelber, Koen Kerremans, Dirk Aras, Giel Van de Zande, Nathan Rijnders, Leen Vervoort, Suzy Put, Guy Staes, Willy Beullens, Julie Cools, Hanne Cuypers, Jan Hendrickx, Stefaan Lambrechts, Walter Horemans
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_RMW_00004 - Organisatie en participatie aan samenwerkingsverbanden - project 'Ensure' - goedkeuring 2021_RMW_00004 - Organisatie en participatie aan samenwerkingsverbanden - project 'Ensure' - goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0065

Context en historiek

Op 1 januari 2018 is wijk-werken opgestart door de lokale besturen van het regio Rivierenland, met IGEMO als organisator. Binnen arrondissement Mechelen is geopteerd voor een werking in subregio’s, die beslissingsrecht hebben omtrent een aantal aspecten rond wijk-werken.

Zo behoren de gemeenten Heist-op-den-Berg, Berlaar, Nijlen en Lier tot eenzelfde subregio, met name ‘wijk-werken Neteland’.

Op de ‘beleidsgroep wijk-werken’ van 10.05.2019, is beslist dat de subregio kan beslissen over de wijze waarop de opbrengst – van 1 jaar werking – kan besteed worden. De opbrengst van 2018, het bedrag van 46 902 euro werd besteed aan het samenwerkingsverband met vzw Samenlevingsopbouw, in functie van het project 'Jobatelier' in de gemeenten van de cluster 'Neteland'. Voor het jaar 2019 spreken we van een opbrengst van 68 910 euro voor de subregio 'Neteland' en wenst onze regio dit te besteden aan het project 'Ensure' waarbij ook gekeken zal worden hoe het huidige lopende project 'Jobatelier' kan geïntegreerd worden.

Argumentatie

Het project Ensure is voor de regio – voor wijk-werken – voor de doelgroep langdurig werklozen een unieke kans, omdat:

  1. Via dit project ca. € 290.000 Europese middelen naar de regio kunnen komen om te werken met langdurige werklozen (extra versterking project wijk-werken) en veel te leren van andere partners over de werking met andere kwetsbare doelgroepen en de ontwikkelde methodieken te transfereren naar onze regio. 
  2. Via het project krijgen we extra middelen om in te spelen op de pijnpunten die we merken binnen het project wijk-werken met name:  
    1. Toeleiding: bepalen waar de drempels voor toeleiding liggen, hoe we kunnen zorgen dat we de volledige doelgroep van wijkwerken kunne bereiken, … Vaststelling binnen wijkwerken is dat we de toeleiding niet als vanzelfsprekend mogen zien
    2. Aantal gewerkte uren door wijkwerkers: momenteel ligt het aantal gemiddelde uren gewerkt door wijkwerkers zeer sterk onder de 60 uren die men mag doen (gemiddelde varieert in loop van het jaar tussen 11.2 en 25.5u/maand). Dit is een nadeel als men denkt aan doorstroom naar arbeidsmarkt. Binnen het project 'Ensure' zouden we de drempels kunnen bepalen en ondersteunen bij deze weg te werken. 
    3. Generieke competenties: momenteel wordt van de doelgroep verwacht dat men bij het uitvoeren van de activiteiten zelfstandig aan de generieke competenties werkt. Dit is voor de doelgroep niet evident. Het project 'Ensure' geeft ons de mogelijkheid om een methodiek voor begeleiding/coaching uit te werken en uit te testen (bv. extra groepsopleidingen, 1-op-1 coaching, peer-to-peer coaching, .. of een mix van diverse mogelijkheden en bepalen wanneer wat best in het traject van een wijk-werker.) 
    4. Doorstroom: de doorstroom van wijk-werken naar de arbeidsmarkt is het eigenlijke doel van wijk-werken. Momenteel merken we echter dat dit vooral gezien wordt als oriënterings- of als landingsbaan. De doorstroom naar de arbeidsmarkt is dus zeker een punt waarop binnen wijk-werken meer aandacht besteed zou moeten worden. De middelen van 'Ensure' zouden ons de mogelijkheid geven om hier meer tijd in te steken, dit o.a. door nauwere samenwerking met bestaande organisaties op te zetten (cfr. Jobatelier, sociale werkplaatsen, ...). Het project geeft ons net de mogelijkheid om een nauwere samenwerking met deze organisaties op te zetten. Door het project komt hier ruimte voor vrij die in de reguliere werking van wijk-werken niet aanwezig is. 
  3. De kennis en ervaringen die we in de regio binnen wijk-werken opdoen zijn transfereerbaar naar andere doelgroepen. In het project zal hier ook aandacht aan besteed worden door bv. focusgroepen met diverse actoren (VDAB, sociaal huis, ..). De kennis bij andere Europese partners opgedaan met andere of gelijkaardige methodieken, brengen we ook naar de regio of zorgen we dat men vanuit de regio deze ter plaatse kan leren kennen (cfr. plaatsbezoeken bij de andere Europese partners door schepenen/ambtenaren).


Stand van zaken clusters:

- Bodukap: de cluster neemt niet deel aan het project 

- Klein-Brabant Vaartland: Cluster wilt participeren aan het project op voorwaarde dat alle clusters van de arrondissementele Welzijnskoepel deelnemen aan het project en dat al de middelen (saldi wijkwerken) ter beschikking worden gesteld van het project. Aangezien aan deze voorwaarden niet voldaan is, participeert cluster Vaartland niet in het project. 

- Mechelen:  neemt deel aan het project. Met inhoudelijke focus op scouten van werkplekken en arbeidsgerichte attitudetraining. 

- Neteland: cluster wenst deel te nemen aan het project met extra aandacht voor optimalisatie van de samenwerking met project 'Jobatelier'. 


Regelgeving bevoegdheid

Artikel 78 6° van het Decreet Lokaal Bestuur - (besluit RMW - samenwerkingsovereenkomsten)
<p>De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, overeenkomstig artikel 78 6&deg; van het Decreet Lokaal Bestuur.</p>

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om in te stappen in het samenwerkingsverband met Igemo en de ganse cluster Neteland in het kader van het project 'Ensure'.

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn  keurt de samenwerkingsovereenkomst met Igemo  goed in kader van het project 'Ensure'.

Artikel 3

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om de nodige financiering te voorzien door het positief saldo binnen wijk-werken van 2019 gedeeltelijk  te gebruiken voor dit project 'Ensure'. Voor de overige financiering, m.n. 18 138 euro voor 'Ensure' neemt de cluster nu nog geen engagement op aangezien men dit wil bepalen op basis van saldo 2020 en 2021 en de werking en kostprijs van 'Jobatelier' in de latere jaren.