Terug
Gepubliceerd op 26/08/2020

2020_MV_00067 - Mondelinge vraag van raadsleden Leen Vervoort, Dirk Aras: Stand van zaken omtrent de gevolgen van de corona-maatregelen voor de Berlaarse handelaars en het verenigingsleven in Berlaar + voorlopig resultaat van de acties aangeboden door de gemeente Berlaar

Gemeenteraad
di 25/08/2020 - 20:00 digitaal via Teams
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Walter Horemans, Rudy Nuyens, Nadine Boekaerts, Ingeborg Van Hoof, Stefaan Lambrechts, Suzy Put, Jan Hendrickx, Willy Beullens, Koen Kerremans, Dirk Aras, Geert Fierens, Wim Kelber, Thomas Wellens, Brend Van Ransbeeck, Hanne Cuypers, Guy Staes, Giel Van de Zande, Nathan Rijnders, Leen Vervoort, Julie Cools, Anja Neels

Verontschuldigd

Lies Ceulemans

Secretaris

Anja Neels

Voorzitter

Walter Horemans
2020_MV_00067 - Mondelinge vraag van raadsleden Leen Vervoort, Dirk Aras: Stand van zaken omtrent de gevolgen van de corona-maatregelen voor de Berlaarse handelaars en het verenigingsleven in Berlaar + voorlopig resultaat van de acties aangeboden door de gemeente Berlaar 2020_MV_00067 - Mondelinge vraag van raadsleden Leen Vervoort, Dirk Aras: Stand van zaken omtrent de gevolgen van de corona-maatregelen voor de Berlaarse handelaars en het verenigingsleven in Berlaar + voorlopig resultaat van de acties aangeboden door de gemeente Berlaar

Motivering

Indiener(s)

Leen Vervoort, Dirk Aras

Tijdstip van indienen

wo 19/08/2020 - 12:19

Toelichting

Het doel van deze interpellatie is vierledig:

  1. Een stand van zaken op te maken van de (voorlopige) gevolgen van zowel de nationale corona-maatregelen plus de maatregelen specifiek genomen voor de provincie Antwerpen.
  2. Een stand van zaken op te maken van de (voorlopige) resultaten van de acties die werden/worden aangeboden door de gemeente. 
  3. Na te gaan of er bijsturing of uitbreiding van deze acties nodig is.
  4. Na te gaan of er intussen beduidende gevolgen (te verwachten) zijn voor het meerjarenbeleidsplan van de gemeente.

Deze stand van zaken moet gezien worden in het kader van de middelen die door de gemeente Berlaar werden vrijgemaakt voor twee specifieke doelgroepen: de Berlaarse handelaars / horeca en het Berlaarse sport- en verenigingsleven.

Het is niet aan de gemeente Berlaar de rekening te maken van individuele handelaars noch van individuele clubs of verenigingen. Dat is ook niet mogelijk. De som van handelaars, horeca, clubs en verenigingen maakt echter een aanmerkelijk deel van het Berlaarse gezicht en sociale weefsel. Het is dan ook belangrijk dat de gemeente daar zicht op heeft en de acties die Berlaar aanbiedt goed af te stemmen.

Het is duidelijk dat deze toelichting veel facetten kan omvatten, zo onder meer:

  • Druk op culturele- en sportverenigingen door gebrek aan inkomsten en activiteiten.
  • Druk op winkels, horeca (dreiging faling en leegstand) en verenigingen.
  • Corona-handhaving.
  • Mogelijk vraag om extra ondersteuning door verenigingen die Berlaar mee doen leven.
  • Minderinkomsten voor  de gemeente.
  • ...

en dan ook zal leiden tot een breed debat tijdens de gemeenteraad.

Het Vlaams Belang vraagt daarom dat het gemeentebestuur het debat opent met een ruime toelichting over de facetten die elk lid van het CBS aangesproken door deze interpellatie, binnen zijn/haar beleidsgebied opvolgt.

Bespreking

Antwoord

Schepen Suzy Put antwoordt:

1/ Relanceplan voor lokale economie

Het relanceplan voor de lokale handelaars wordt momenteel volop uitgewerkt. Zo kregen 98 handelaars een vergoeding (met een maximum van 250 euro) voor de gemaakte onkosten om hun zaak veilig te kunnen heropstarten. Het gaat over een totaalbedrag van 21.956,95 euro. 

De geluksboxen-actie is eveneens lopende en blijkt zowel bij handelaars als klanten zeer goed onthaald te worden. Zo werden er afgelopen woensdag 99 kassatickets uit de 3 boxen op de verschillende locaties gehaald waaruit 20 winnaars konden getrokken worden voor het wekelijkse bedrag van 1000 euro werd bereikt.

Momenteel wordt er in samenwerking met de ZOB gewerkt aan de organisatie van het Weekend van de Klant in oktober, dat eveneens deel uitmaakt van het relanceplan en wat vooral tot doel heeft om te dienen als boost voor de lokale handelaars door middel van onder andere uitgebreide voorafgaande communicatie, ondersteuning adhv promotiemateriaal, animatie, enz….

Tevens start binnenkort – nog steeds binnen het relanceplan – een kunstproject op waarbij een aantal handelaars hun etalage artistiek zal beschilderd worden. Al deze etalages zijn uiteraard ook een trekpleister voor de klanten tijdens onder meer het Weekend van de Klant. 

Zowel de horecabonnen voor de burgers (5 euro) als voor het zorgpersoneel (25 euro) werden verdeeld en vloeien nu terug naar de horecazaken in Berlaar, zodat ook zij terug hun cliënteel kunnen opbouwen na de gedwongen sluiting van de afgelopen periode. 

en hieronder vind je de herhaling van wat we reeds op de raad van juni meedeelden: 

Berlaar stelt 150.000 euro ter beschikking om de lokale economie een nieuwe boost te geven. Dat bedrag zal als volgt worden besteed:

1) Terugbetaling onkosten handelaars om hun zaak op een coronaveilige manier te heropenen – mits voorleggen van facturen – maximumbedrag 250 euro. Doelgroep = alle ondernemers in Berlaar. Er mogen facturen worden ingebracht van half maart tot en met eind juni.

Raming: 250 euro aan 300 ondernemers = 75.000 euro

2) Lokale shoppers kunnen hun aankoopbedrag terugwinnen, wanneer ze kopen bij getroffen Berlaarse handelaars. Daarvoor noteren ze hun gegevens op de achterkant van hun kassaticket en deponeren dat in geluksboxen, die verspreid staan over Berlaar. Elke maandagochtend (of tijdstip te bepalen) worden er een aantal gelukkigen uitgeloot onder het toeziend oog van een notaris. De winnaars krijgen hun aankoopbedrag terugbetaald in Berlaarbonnen met een maximum van 100 euro per kassaticket. Deze actie is beperkt in de tijd en loopt in juli of augustus.

Raming: 1.000 euro per week – actie loopt 5 weken = 5.000 euro

3) Creatie van een aparte tijdelijke Coronahorecabon ter waarde van vijf euro, die in elke Berlaarse brievenbus wordt bezorgd. Deze bon blijft maximaal drie maanden geldig (juli, augustus, september) en kan alleen verzilverd worden bij deelnemende Berlaarse horecazaken op kassatickets van minimaal 10 euro.

Raming: 5 euro in 5.000 brievenbussen = 25.000 euro

4) Ondersteuning van het Weekend van de Klant in oktober met een subsidie van 5.000 euro, waarvoor de ZOB een project kan uitwerken. De vlaggenrijen kunnen dan opnieuw worden voorzien indien gewenst. Ook een alternatief is mogelijk, bijvoorbeeld via het project Street Heart. Dat is een participatief en interactief project dat lokale handelaars verbindt met de inwoners en lokale artiesten d.m.v. artistieke raamtekeningen. Dit geeft een uniek gevoel tijdens het shoppen en tovert de winkelstraten om tot een openluchtgalerij.

Raming: 5.000 euro subsidie aan ZOB – 4.000 euro voor vlaggenrijen of 11.000 euro voor kunstproject = 9.000 euro of 16.000 euro

5) Ondersteuning van de eindejaarsactie door het hernemen van de geluksboxen-actie (zie punt 2). Deze actie loopt van december tot op de nieuwjaarsreceptie voor de inwoners. In december kunnen lokale shoppers hun aankoopbedrag terugwinnen, wanneer ze kopen bij Berlaarse handelaars. Daarvoor noteren ze hun gegevens op de achterkant van hun kassaticket en deponeren dat in geluksboxen, die verspreid staan over Berlaar. Elke maandagochtend (of tijdstip te bepalen) worden er een aantal gelukkigen uitgeloot onder het toeziend oog van een notaris. De winnaars krijgen hun aankoopbedrag terugbetaald in Berlaarbonnen met een maximum van 100 euro per kassaticket.

Raming: 1.000 euro per week – actie loopt 5 weken = 5.000 euro

In januari worden alle kassatickets verzameld. Tijdens de nieuwjaarsreceptie volgt dan de trekking van de hoofdprijzen. Er wordt voorgesteld om hiervoor vijf elektrische fietsen ter beschikking te stellen.

Raming: 5 fietsen aan 3.000 euro per stuk = 15.000 euro

Totaal in 2020:  134.000 euro of 141.000 euro (afhankelijk van gekozen formule onder punt 4)

Pro memorie

Het bestuur voorziet een attentie voor eerstelijnszorgverleners in de vorm van een horecabon ter waarde van 25 euro. Dit budget valt buiten het relancebudget lokale economie (zie tabel bij punt 2.1). Deze speciale horecabon is eveneens drie maanden geldig (juli, augustus, september) en kan alleen verzilverd worden bij deelnemende Berlaarse horecazaken. Voor de betaling met deze bon is geen eigen bestedingsminimum vereist. De deelnemende horecazaken voorzien voor de eerstelijnszorgverleners bovendien een eigen attentie bij gebruik van de bon in de vorm van een aperitief, een koffie, …

Raming: 25 euro aan 400 zorgverleners = 10.000 euro

------------------------------------------------------------------------

 

2/ Relanceplan voor de verenigingen:

Er worden 3 soorten subsidies voorzien en in totaal 150 000 euro verdeeld.

Met de eerste subsidie trachten we de verenigingen een duwtje in de rug te geven door op basis van het ledenaantal een toelage te bepalen.  Deze ledensubsidie dient enkel verantwoord te worden door een ledenlijst.  De subsidie bedraagt max. 5 euro per lid maar kan procentueel verminderd worden als er meer aanvragen zijn.  Hiervoor is 25 000 euro voorzien.

De 2e subsidies kan aangevraagd worden door verenigingen die omdat kasacties niet konden doorgaan een inkomst gemist hebben en die verloren winst wensen te compenseren.  Hiervoor voorzien we de helft van het vooropgestelde bedrag, nl. 75 000 euro.  Elke vereniging doet een aanvraag vergezeld van een oplijsting van de financiële details van elke voorziene kasactie die in de periode maart-augustus 2020 niet is kunnen doorgaan.  Op basis van de aanvragen wordt per vereniging het percentage van de subsidie bepaald.

Met de laatste subsidie wensen we verenigingen zoveel mogelijk te ondersteunen bij de heropstart van het sociale leven in de gemeente.  Het is een projectsubsidies die elke vereniging min. 1 keer kan verkrijgen.  We voorzien 1000 euro per project dat (met uitzondering van kosten voor voedingswaren) verantwoord dient te worden met facturen of kassatickets.  Het project hoeft niet vernieuwend te zijn.  We willen verenigingen ondersteunen bij alles wat ze doen.  Het eerste project wordt na indienen uitbetaald, het 2e en volgende project kan uitbetaald worden als op het einde van het werkjaar blijkt dat het krediet toereikend is.

 

Alle erkende Berlaarse verenigingen zullen in aanmerking komen voor deze subsidies.

In de maand september worden de adviesraden hierover geconsulteerd zodat de reglementen op de gemeenteraad van oktober kunnen worden goedgekeurd.

di 25/08/2020 - 13:32

Bijlagen