Terug
Gepubliceerd op 16/12/2020

2020_MV_00134 - Mondelinge vraag van raadsleden Brend Van Ransbeeck, Koen Kerremans: Kapteller ook in Berlaar?

Gemeenteraad
di 15/12/2020 - 20:30 Digitale vergadering via Teams - live stream via YouTube
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Walter Horemans, Rudy Nuyens, Lies Ceulemans, Nadine Boekaerts, Ingeborg Van Hoof, Stefaan Lambrechts, Suzy Put, Jan Hendrickx, Willy Beullens, Koen Kerremans, Dirk Aras, Geert Fierens, Wim Kelber, Thomas Wellens, Brend Van Ransbeeck, Hanne Cuypers, Guy Staes, Giel Van de Zande, Nathan Rijnders, Leen Vervoort, Julie Cools, Anja Neels

Secretaris

Anja Neels

Voorzitter

Walter Horemans
2020_MV_00134 - Mondelinge vraag van raadsleden Brend Van Ransbeeck, Koen Kerremans: Kapteller ook in Berlaar? 2020_MV_00134 - Mondelinge vraag van raadsleden Brend Van Ransbeeck, Koen Kerremans: Kapteller ook in Berlaar?

Motivering

Indiener(s)

Brend Van Ransbeeck, Koen Kerremans

Tijdstip van indienen

wo 09/12/2020 - 15:35

Toelichting

In sneltempo neemt de aandacht voor het belang van bomen en bossen toe. Onze fractie, al jarenlang pleitbezorger, is erg blij met deze evolutie. De tijd lijkt rijp om te kunnen streven naar en werken aan tastbare en zichtbare resultaten. Met andere woorden kan nu werk worden gemaakt van de aanplant van meer bomen en bossen. De gemeente heeft ingezien dat dit de enige goede weg is en voelt zich gesterkt door de SDG's.

Groen is van mening dat het aantal bomen op het grondgebied van de gemeente als gevolg van de nieuwe koers, in absolute cijfers moet toenemen. Het volstaat dus niet om bomen bij te planten. even noodzakelijk is het beheersen van het rooien van bomen. het is dus even belangrijk om een een systeem in het leven te roepen om de kap van bomen te monitoren. De reden voor de kap mag niet relevant zijn voor deze telling. Een boom doet zijn werk, ongeacht de reden voor de kap. Zelfs wanneer er bomen verdwijnen voor de ontwikkeling van een natuurgebied, dan telden die bomen nog altijd mee. Ook de plaats van de bomen mag geen rol spelen. Zowel de bomen op publiek domein als de bomen op privédomein dienen bij kap,  geteld te worden. Alleen op die manier kunnen we spreken van een volwaardig en resultaatgericht bomenbeleid.

Daarom stelt Groen voor om, naar analogie van de "KAPTELLER" in Mechelen, ook een gelijkaardige tool in het leven te roepen om op die manier het bomenbestaand van de gemeente efficiënt te kunnen monitoren en het beleid indien nodig bij te sturen.

in de marge va deze vraag herhalen wij onze vraag om zeker grote waardevolle bomen zoveel als mogelijk te willen waren van kap. Het duurt vele jaren voor de verloren natuurwaarde is hersteld. Meermaals gaat er meer dan één generatie over!

Bespreking

Antwoord

Schepen Ingeborg Van Hoof antwoordt:

We hebben alvast contact opgenomen met de dienst natuur en groenontwikkeling van de stad Mechelen, zij zullen ons verder informeren over hun tool de kapteller. Deze wordt blijkbaar uitgewerkt door hun GIS dienst. De focus ligt wel op de bomenteller (nieuw aan te planten bomen). Een eenvoudige tool om deze gegevens bij te houden zou inderdaad een meerwaarde zijn om het beleid bij te sturen, en de kap van bomen is een belangrijk aspect.

De gemeente Berlaar heeft al verschillende stappen gezet zoals bv. het gemeentelijk kapreglement. We merken dat bijkomende communicatie wel werkt en de mensen zich bewust worden van de bijkomende eisen die Berlaar stelt om in te zetten op het behoud van de bomen. Daarnaast wordt er in samenwerking met IOED en RLRL momenteel een project opgestart (samen de gemeente Nijlen en Heist op de Berg). Hierbij willen we “houtig erfgoed” in kaart brengen en meer garantie bieden naar de toekomst. Om dit haalbaar te houden zal er eerst gewerkt worden binnen een bepaalde zone van de gemeente, in Berlaar zal dit de omgeving Pastorijstraat en Gestel zijn.

We willen hier de waardevolle bomen in kaart brengen en het principe als bij de gebouwen “ik ben erfgoed” toepassen bij onze bomen.

Er zal dus een campagne worden opgezet waarbij we de waardevolle bomen in de kijker gaan brengen met een bordje vergelijkbaar met de waardevolle gebouwen.

Op die manier hopen we op termijn een inventaris te kunnen opmaken over het volledige grondgebied en hier eventuele initiatieven als subsidies naar onderhoud en inspectie aan te koppelen.

Tijdens de actualisatie van de KLE (kleine landschapselementen) inventaris heeft de jobstudent alvast een aantal bomen geïnventariseerd die zeker de moeite zijn om verder te bekijken. Deze resultaten zullen ook meegenomen worden.

di 15/12/2020 - 13:56

Bijlagen