Terug
Gepubliceerd op 16/12/2020

2020_MV_00132 - Mondelinge vraag van raadsleden Brend Van Ransbeeck, Koen Kerremans: klimaatplan: te halen doelen; volgt Berlaar ambitieuze gemeenten

Gemeenteraad
di 15/12/2020 - 20:30 Digitale vergadering via Teams - live stream via YouTube
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Walter Horemans, Rudy Nuyens, Lies Ceulemans, Nadine Boekaerts, Ingeborg Van Hoof, Stefaan Lambrechts, Suzy Put, Jan Hendrickx, Willy Beullens, Koen Kerremans, Dirk Aras, Geert Fierens, Wim Kelber, Thomas Wellens, Brend Van Ransbeeck, Hanne Cuypers, Guy Staes, Giel Van de Zande, Nathan Rijnders, Leen Vervoort, Julie Cools, Anja Neels

Secretaris

Anja Neels

Voorzitter

Walter Horemans
2020_MV_00132 - Mondelinge vraag van raadsleden Brend Van Ransbeeck, Koen Kerremans: klimaatplan: te halen doelen; volgt Berlaar ambitieuze gemeenten 2020_MV_00132 - Mondelinge vraag van raadsleden Brend Van Ransbeeck, Koen Kerremans: klimaatplan: te halen doelen; volgt Berlaar ambitieuze gemeenten

Motivering

Indiener(s)

Brend Van Ransbeeck, Koen Kerremans

Tijdstip van indienen

wo 09/12/2020 - 15:08

Toelichting

naar aanleiding van de communicatie rond het klimaatplan van de stad Antwerpen willen we de gemeente opnieuw bevragen over haar ambities inzake de te halen doelen rond CO2-reductie en duurzame energieproductie.

Antwerpen is ambitieus en wil meer doen: een klimaatneutrale stad in 2050. De stad wil in dat licht de uitstoot van CO verminderen met 50% tot  55%, vergeleken met 2005. Dit is tot 15% meer dan wat Europa vooropstelt en Antwerpen spiegelt zich zo als eerste stad in Vlaanderen aan de European Green Deal. Met het Klimaatplan 2030 zetten we onze schouders onder  een waaier van maatregelen en ondersteunen de volgende stappen om dit doel te realiseren. Samen met alle inwoners, ondernemers, organisaties en bedrijven maken we dit plan waar. Antwerpen mikt daarùee veel hoger dan Vlaanderen als gewest.

Ondertussen zijn de helft van de Vlaamse gemeenten ambitieuzer dan Vlaanderen. Onze vraag is of het bestuur ook in Berlaar een tandje wil bijsteken en de te behalen doelen kan aanpassen richting European Green Deal, en op die manier blijk geeft van ernst en daadkracht in de strijd tegen de klimaatverandering. 

Bespreking

Antwoord

Schepen Ingeborg Van Hoof antwoordt:

Berlaar moet qua klimaatambitie niet onderdoen ten opzichte van Antwerpen of andere Vlaamse steden en gemeenten. Zo ondertekenden we sneller dan de meeste andere gemeenten in Vlaanderen het hernieuwde Burgemeestersconvenant 2030, in april 2019.

Begin 2021 willen we een ambitieus klimaatactieplan voorleggen. Samen met IGEMO en Provincie Antwerpen hebben onze ambtenaren van duurzaamheid en milieu zowel interne als externe participatietrajecten opgezet, om tot een plan te komen dat breed gedragen wordt.

 

Het Burgemeestersconvenant schrijft een minimale uitstootreductie voor van 40% van de energetische emissies op het grondgebied van Berlaar tegen 2030. Belangrijk om voor ogen te houden zijn ook de referentiejaren. In Berlaar moet de uitstoot dalen met 40% ten opzichte van 2012, ons referentiejaar. Antwerpen vergelijkt met 2005, de Green Deal vergelijkt met 1990. Ook binnen de Green Deal zijn er verschillende doelstellingen en referentiejaren voor verschillende landen. Percentages zeggen dus niet alles.

 

Berlaar en Antwerpen zijn bovendien niet zomaar met elkaar te vergelijken. Berlaar heeft enerzijds het voordeel dat het weinig industrie heeft en de uitstoot van woningen gestaag maar aanhoudend daalt, zowel door beleidstimulansen, strengere normen als een mentaliteitswijziging in de maatschappij. Aangezien 40% van de broeikasuitstoot in Berlaar door woningen ontstaat, heeft die daling een gunstig effect op onze cijfers.

Anderzijds woont in Berlaar maar 15% van de gezinnen in een appartement, tegenover 56% in Antwerpen. Dat betekent dat Berlaar veel meer individuele beslissingsnemers-eigenaars moet overtuigen om tot diepgaande energetische renovatie over te gaan, waar Antwerpen kan inzetten op collectieve renovatieprojecten. 

Antwerpen hoeft de energie-intensieve industrie uit de haven bovendien niet mee te tellen in hun plan (omdat die onder het Europese Systeem van Verhandelbare Emissierechten (ETS) valt), maar kan wel profiteren van dit soort installaties om restwarmte te capteren en een deel van de stad te verwarmen met een warmtenet. De haven leent zich bovendien excellent tot grootschalige wind- en zonneprojecten.

 

Dit zijn maar enkele voorbeelden die aangeven dat het moeilijk is om de context van een stad van 500.000 inwoners te vergelijken met onze gemeente en dat we bovendien moeten opletten met percentages en referentiejaren.

 

Dit alles betekent zoals gezegd niet dat Berlaar niet ambitieus is op klimaatvlak. We willen als lokaal bestuur het goede voorbeeld geven en starten met trajecten als OEPC van het VEB en bekijken het aanbod van Fluvius rond energiezorgplan. Daarnaast volgen we ook een traject rond energietransitie en de mogelijkheid om klimaatneutraal te worden tegen 2050 i.s.m. provincie Antwerpen. Hier zijn we opgenomen in het energielandschap “centraal serregebied” van de provincie Antwerpen.

We hebben ook concrete projecten lopende rond woningrenovatie, geven advies aan burgers via het Stekr-loket voor wonen en energie, promoten de fiets en andere zachte vormen van mobiliteit op tal van manieren en reiken de hand naar landbouwers en bedrijfsleiders die hun steentje willen bijdragen aan onze doelstellingen.

 

Naast uitstootreductie (klimaatmitigatie) verliezen we ook het aspect klimaatadaptatie, het tweede belangrijke onderdeel van het Burgemeestersconvenant 2030, niet uit het oog. In 2030 moeten de infrastructuur, de natuur, de burgers en bedrijven in onze gemeente aangepast zijn aan de onvermijdelijke klimaatverandering. In onze streek zal die zich vooral uiten in toenemende droogteperiodes, meer risico op wateroverlast en hittestress. Ook op dat vlak heeft de gemeente al concrete stappen genomen, bijvoorbeeld door de opdracht te geven een groenvisie op te stellen in samenwerking met Provincie Antwerpen en door een hemelwaterplan op te stellen in samenwerking met PIDPA. Naast planning zetten we ook in op concrete acties, getuige daarvan de boomplantacties te Ebroek en de verdeelactie van onze bomen.

Uit de berekeningen van ons klimaatactieplan blijkt dat we onze doelstelling van -40% voor de hele gemeente kunnen halen, al zullen we daarvoor de hulp van alle burgers en bedrijven nodig hebben. In samenwerking met onze stuurgroep Berlaar 2030, onze partners IGEMO en Provincie Antwerpen en met vele lokale en regionale stakeholders willen we een brede klimaatcoalitie opbouwen.

 

We rekenen ook op verdere stimulansen van hogere overheden en willen maximaal gebruik maken van de beleidsaandacht voor klimaat op Europees niveau (bijv. de Green Deal en de groene relancefondsen die ter beschikking zullen komen vanaf 2021) en ook op Vlaams niveau. Op 7 december nog kondigden ministers Somers en Demir een Lokaal Klimaatpact tussen Vlaanderen en de lokale besturen aan: we kijken met belangstelling uit hoe we ons kunnen inschrijven in dit partnerschap en welke middelen er ter beschikking zullen komen om de concrete ambities rond renovatie, mobiliteit, hernieuwbare energie en klimaatadaptatie die in het plan geformuleerd staan op lokaal niveau te implementeren.
di 15/12/2020 - 13:55

Bijlagen