Terug
Gepubliceerd op 21/10/2020

2020_MV_00106 - Mondelinge vraag van raadsleden Brend Van Ransbeeck, Koen Kerremans: Armoede de wereld uit

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
di 20/10/2020 - 21:00 Digitale vergadering via Teams
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Walter Horemans, Guy Staes, Geert Fierens, Nadine Boekaerts, Thomas Wellens, Rudy Nuyens, Lies Ceulemans, Brend Van Ransbeeck, Hanne Cuypers, Ingeborg Van Hoof, Wim Kelber, Stefaan Lambrechts, Suzy Put, Jan Hendrickx, Willy Beullens, Koen Kerremans, Dirk Aras, Giel Van de Zande, Nathan Rijnders, Leen Vervoort, Anja Neels

Verontschuldigd

Julie Cools

Secretaris

Anja Neels

Voorzitter

Walter Horemans
2020_MV_00106 - Mondelinge vraag van raadsleden Brend Van Ransbeeck, Koen Kerremans: Armoede de wereld uit 2020_MV_00106 - Mondelinge vraag van raadsleden Brend Van Ransbeeck, Koen Kerremans: Armoede de wereld uit

Motivering

Indiener(s)

Brend Van Ransbeeck, Koen Kerremans

Tijdstip van indienen

do 15/10/2020 - 15:24

Toelichting

Komaf met armoede -de armoede barometer staat in Berlaar op -8


In Berlaar gaan we er op achteruit wat armoede betreft. Volgens de barometer gaat enkel de score van het aantal sociale woningen er bescheiden op vooruit. Op vlak van invaliditeit, schoolse vertraging, leefloon, schoolverlaters, uitpas, verhoogde tegemoetkoming en kandidaat-huurders scoren we slechter. Alle andere criteria blijven op  nul staan, waar ze eigenlijk hadden moeten vooruit gaan. Dit gaat niet de goede kant op, nochtans zeggen de millennium doelstellingen dat we er alles moeten aan doen om komaf t smaken met armoede.

Hoe reageert het gemeentebestuur op de resultaten van de armoedebarometer ?

Welk beleid stelt u hiertegenover?

Welke prioriteiten zal u leggen?


U vindt het verslag op komafmetarmoede.be

Bespreking

Antwoord

Voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst Nadine Boekaerts antwoord:

 

De armoedebarometer staat momenteel op -8, maar hoeveel bedroeg deze de jaren voordien? Scoren we in Berlaar effectief slechter dan voorgaande jaren?

Wanneer je verschillende thema’s meer in detail bekijkt, geeft het globaal cijfer een negatief saldo aan, maar de jaaraantallen zijn zo toch voor een aantal thema’s gedaald. Dat lijkt me dan toch een positief signaal dat we niet uit het oog mogen verliezen. We scoren niet op alle thema’s slecht. Elke burger die we verder kunnen helpen, is goed meegenomen.

Op vlak van invaliditeit zien we t.o.v. 2016 nog steeds een daling. Wat betreft het gemiddeld aantal leefloongerechtigden zien we in 2019 eveneens een daling. Bij schoolse vertraging zien we eveneens een daling in 2018 (t.o.v. 2016 en 2017). Het cijfer rond schoolverlaters is zeker niet up-to-date, dus kunnen we daar moeilijk conclusies uit trekken (cijfer dateert van 2017). Is dat nog steeds zo, we kregen alleszins geen signalen vanuit de school.

Een UiTpas hebben we in Berlaar (nog) niet, vandaar dat we negatief scoren. Dit jaar zouden we van start gaan om een aantal gemeentelijke activiteiten goedkoper aan te bieden aan een kwetsbare doelgroep. De komende jaren zou dit uitgebreid worden, is het ook de bedoeling dat verenigingen worden aangeschreven, enz. Corona heeft voorlopig roet in het eten gegooid, de activiteiten die we dit jaar voor ogen hadden moesten noodgedwongen afgeschaft worden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de mogelijkheden binnen de sociale dienst wel gewoon doorlopen in de mate dat die activiteiten doorliepen. We werken nog steeds samen met het steunpunt Vakantieparticipatie, delen gratis toegangstickets uit om te gaan zwemmen, deelname aan speelplein is ook gewoon doorgegaan waarvoor de sociale dienst tussenkomt voor zij die behoren tot de kwetsbare gezinnen.

Bij de categorie van VT-statuut zien we een lichte stijging. Vermoedelijk kan dit gedeeltelijk verklaard worden omdat ook de Berlaarse bevolking steeds ouder wordt. Mensen leven langer, partner komt te overlijden, krijgt men vaak het VT-statuut toegekend omdat hun pensioen eerder beperkt is.

Het aantal kandidaat-huurders is in 2019 gedaald t.o.v. jaren daarvoor. We moeten gaan kijken hoe dit komt. We weten dat in de oneven jaren de sociale huisvestingsmaatschappijen verplicht hun wachtlijsten moeten actualiseren. Kandidaat-huurders die dus niet tijdig reageerden, werden geschrapt. Ik vermoed dat dit een verklaring is voor de daling in 2019. Dat is natuurlijk jammer, ook de sociale dienst betreurt dit, maar waar mogelijk stonden we onze cliënten bij om te helpen met de paparassen. Ook gekende cliënten werden verschillende keren aangesproken door onze maatschappelijk werkers om zo een schrapping te vermijden.

Vanuit de sociale dienst volgen we de veranderingen en tendensen goed op, gaan we op zoek naar oplossingen, werken we samen met andere welzijnsactoren via projecten of op informele basis. Elke kans die we kunnen grijpen om een burger verder te helpen, grijpen we. Werk blijft nog steeds dé belangrijkste factor om mensen uit armoede te helpen/houden. Vandaar dat we het zo belangrijk vinden om in te zetten op kwaliteitsvolle arbeidstrajectbegeleiding op maat van de cliënten, en de bijkomende projecten zoals ‘I CAN’, het Jobatelier en GBO NT waarvoor we hebben ingetekend en die op dit moment lopen. VDAB blijft uiteraard onze bondgenoot, maar ook zij hebben hun handen vol. Toeleiden naar werk en hiervoor alleen vertrouwen op VDAB is in onze ogen werken met oogkleppen op. We moeten dit samen doen. Nog meer als anders worden mensen gehinderd om werk te vinden door problemen op andere vlakken. VDAB is dan wel de specialist in het vinden van werk, maar als onze cliënt fysiek of mentaal niet klaar is om te werken, lukt dat toch niet.

Daarnaast blijven we indexeringen nauw opvolgen zodat onze aanvullende steunverlening, ons steunbarema de realiteit weerspiegelt en de huidige tendensen blijft volgen.

di 20/10/2020 - 15:01

Bijlagen