Terug
Gepubliceerd op 19/11/2020

2020_GR_00127 - Organisatie en participatie aan samenwerkingsverbanden - Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Fietsbieb Berlaar-Nijlen - goedkeuring

Gemeenteraad
di 17/11/2020 - 20:00 Digitaal via Teams met live-stream
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Walter Horemans, Rudy Nuyens, Lies Ceulemans, Nadine Boekaerts, Ingeborg Van Hoof, Stefaan Lambrechts, Suzy Put, Jan Hendrickx, Willy Beullens, Koen Kerremans, Dirk Aras, Geert Fierens, Wim Kelber, Thomas Wellens, Brend Van Ransbeeck, Hanne Cuypers, Guy Staes, Giel Van de Zande, Nathan Rijnders, Leen Vervoort, Julie Cools, Anja Neels

Secretaris

Anja Neels

Voorzitter

Walter Horemans
2020_GR_00127 - Organisatie en participatie aan samenwerkingsverbanden - Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Fietsbieb Berlaar-Nijlen - goedkeuring 2020_GR_00127 - Organisatie en participatie aan samenwerkingsverbanden - Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Fietsbieb Berlaar-Nijlen - goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0009

Argumentatie

De fietsbieb zet tweedehandse kinderfietsen (voor kinderen tot 12 jaar) op punt zodat je ze vervolgens tegen een voordelig tarief kunt gebruiken. Voor 20 euro fietsgeld, en een waarborg van 20 euro, mag je één jaar lang een kinderfiets gebruiken. Zo word je een fietsbieber en krijg je toegang tot leuke extra’s.

Tijdens dat jaar mag je als fietsbieber die fiets bovendien inruilen voor een groter exemplaar of voor een ander model uit het aanbod. Wil je meerdere fietsjes gebruiken, dan kan dat: je betaalt per fiets het fietsgeld en de waarborg. Wie een kinderfiets, in goede staat, aan de fietsbieb schenkt, krijgt 1 jaar fietsgeld in ruil. De waarborg krijg je terugbetaald wanneer je de fiets terug inlevert en daarbij aan een aantal evidente voorwaarden voldoet.

De fietsbieb heeft meerdere doelstellingen. In de eerste plaats wil de fietsbieb het fietsen bij en met kinderen stimuleren, want fietsen is leuk en gezond.

De fietsbieb weet bovendien dat een kind zijn fietsje bijzonder snel ontgroeit en dat de (commerciële) druk om regelmatig met een andere tweewieler uit te pakken sneller toeneemt dan de portemonnee kan volgen. Daarom wil de fietsbieb een budgetvriendelijk alternatief aanbieden. Tweedehands, maar tiptop in orde.

De fietsbieb vindt hergebruik een goed idee en stimuleert daarom het ‘gebruik’ van een fiets boven het ‘bezitten’ ervan.

De werking van de fietsbieb draait op vrijwilligers met een passie voor een warme samenleving. Daarom promoot de fietsbieb ook leuke fietsactiviteiten vanuit het verenigingsleven.

Vooraleer ze gebruikt kunnen worden zorgt de fietsbieb ervoor dat de fietsjes op punt staan en zo nodig hersteld worden. Daarmee geeft ze fietsen een nieuw leven. Tijdens het gebruik sta je uiteraard zelf in voor het onderhoud en eventuele herstellingen.

De fietsbieb is een initiatief van beweging.net West-Vlaanderen en is een project binnen Door Ons Volk Voor Ons Volk vzw. De fietsbieb krijgt steun van het Leaderproject, een Europees programma voor plattelandsontwikkeling.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 41 5° van het Decreet Lokaal Bestuur (besluit GR - beheers/samenwerkingsovereenkomsten - geen delegatie naar CBS mogelijk)
<p>De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247. Dit is overeenkomstig artikel 41 5&deg; van het Decreet Lokaal Bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot de opstart van de Fietsbieb Berlaar-Nijlen met Stroming vzw, zoals in bijlage toegevoegd, wordt goedgekeurd . Het lokaal bestuur Berlaar gaat akkoord met onderstaande afspraken zoals voorgesteld door Nijlen:

- Lokaal bestuur Berlaar gaat akkoord met Kerkeblokken 3, 2560 Nijlen als locatie voor de Fietsbieb;

- Lokaal bestuur Berlaar hanteert eenzelfde sociaal tarief en dit tegen dezelfde voorwaarden dewelke lokaal bestuur Nijlen hanteert (recht op verhoogde tegemoetkoming (aan te tonen via een bewijs van de mutualiteit) en/of een attest van een maatschappelijk werker van team hulpverlening); 

- Lokaal bestuur Berlaar draagt 1/3de van de opstartkost (€ 833,33) en 1/3de van de werkingskosten (€500,00 per werkjaar), de resterende kosten worden door lokaal bestuur Nijlen gedragen; en

- Lokaal bestuur Berlaar gaat actief mee op zoek naar vrijwilligers.

Artikel 2

Om te bepalen wie in aanmerking komt voor het sociaal tarief wordt voorgesteld om het recht op verhoogde tegemoetkoming (aan te tonen via een bewijs van de mutualiteit) en/of een attest van een maatschappelijk werker van team hulpverlening als criteria te hanteren.